Az átállás a megújuló energiára nemcsak az éghajlatra, hanem a gazdaságra is jó hatással van

23. június 2019 | Reading Time: 5 Min

A TPA „Energy Tomorrow” konferenciája idén is megrendezésre került, melynek központi témái a fokozódó globális felmelegedés, annak hatásai az emberiségre és a gazdaságra, valamint az ennek megelőzésére megtehető lépések voltak. A klímaváltozással kapcsolatos aggasztó tények mellett bemutatásra kerültek ezekkel harcot felvevő innovatív ötletek, melyeket a kutatásban és az üzleti életben is felhasználnak. Az nyilvánvalóvá vált, hogy a szén-dioxid-mentesítés, az alternatív energiák optimalizált tárolási rendszerei és az energiahatékonyságot elősegítő mesterséges intelligencia alapvető fontosságúak.

Nyolcadik alkalommal fogadták el neves szakemberek a TPA meghívását a bécsi Ares Tower-i találkozóra, hogy válaszokat adjanak a jövő energiája sürgető kérdéseire. Karin Fuhrmann, az esemény házigazdája és a TPA partnere így vélekedett: „Még nincs késő ez ellen tenni. Viszont annak érdekében, hogy lassítsuk a klímaváltozást, most kell cselekedni, nagyon gyorsan. A változások gazdaságilag és technikailag is megoldhatóak.”

Befektetések

Josef Plank, az ausztriai szövetségi fenntarthatósági és turisztikai minisztérium főtitkára bemutatta a kormány energiastratégiájának főbb pontjait. Kiemelte az egyik legambiciózusabb célkitűzést: 2030-ra az energia 100%-ban megújuló forrásból fog származni. Jelenleg ez az arány kb. 34%. A nagyarányú vízenergia és biomassza hasznosításával Ausztria Európa élen járó országai közé tartozik. Mindemellett, a megfelelő helyi erőforrások hiányában a fosszilis energia nagy részét importálnia kell.

Plank kiemelte, hogy az áttérés a megújuló energiaforrásokra remek gazdasági lehetőségeket rejt.

A megújuló energiaforrásoknak fontos szerepe lesz, különösen a közlekedésben. Ezen a téren Plank a hidrogénüzemű gépjárművekben is nagy lehetőséget lát. Az energiarendszerek integrálása és összekapcsolása a hőenergia, villamos energia és közlekedés szempontjából szintén fontos. Plank problémásnak tartja, hogy számos, különböző érdek van jelen az energiaszektorban, és az egyes európai országoknak teljesen eltérő feltételei vannak a szén-dioxid-mentesítéshez.

Kevés az idő

Prof. Volker Quaschning, a HTW Berlin ismert energiaforradalmi kutatója bemutatta, hogy miért van szükség egy 180 fokos fordulatra a lassú átmenet helyett.

Az ENSZ klíma-jelentése kimutatja, hogy ha el akarjuk kerülni a legrosszabb következményeket, az energiaellátást teljesen klíma-semlegessé (olaj-, gáz-, és szénmentessé) kell tenni a következő 15-20 évben. A váltáshoz megvannak és meg is fizethetőek a technológiák, így már csak a különböző szektorokba való bevezetés a kérdés, ami nagy kihívás, de megvalósítható.  A közlekedési szektorban például 100% elektromobilitás elérése a cél. Az olaj- és gáz alapú fűtésnek és a hőerőműveknek el kell tűnniük a piacról, és ezek alternatívájaként a biomassza-erőműveket kell nagy számban létesíteni. „Legyünk az unokáink hősei” mondta Quaschning a gyors irányváltás fontosságát hangsúlyozva.

Kutatás és ipar

Az ipar lényeges támogatást kap a kutatási ágazattól az áttéréshez a megújuló energiarendszerekre. Wolfgang Hribernik az ausztriai AIT energia-osztályának vezetője elmondta, hogy bizonyos technikai fejlesztéseket az erősáramú elektronika szektorban és az átalakuló villamosenergia-szektorban az iparral közösen dolgozzák ki és tesztelik, az áramátalakítóktól a tárolórendszerekig.

Constantin Benes, a Schönherr ügyvédje bemutatta a megújuló energia szektor innovatív finanszírozási ötleteit. Elmondta, hogy az úgynevezett DBOOT (Design, Build, Own, Operate, Transfer / Tervezés, Kivitelezés, Tulajdonba vétel, Működtetés, Átruházás) szerződéses modellek nagyon hasznosak lennének – talán leginkább komplex projektek esetében azokban az országokban, ahol az energiatermelés még elmaradásban van. Itt egy együttműködési partner felel a teljes projekt menedzsmentért – a tervezéstől és finanszírozástól a kivitelezési munkákig. A megrendelő kivitelezéssel és fenntartással kapcsolatos kockázatai csökkennek.

Az új remény: Mesterséges Intelligencia

Filippo Ferraris, az Enerbrain egyik alapítója bemutatta, hogy a Mesterséges Intelligencia és a Big Data segíthet csökkenteni az energiafogyasztást a meglévő épületekben. Elmagyarázta, hogy az épületek a világ energiafogyasztásának 40%-át teszik ki. Úgy látja, hogy akár több, mint 30%-ot is meg lehetne spórolni, ha a fűtés, hűtés, szellőzést optimalizálják az IoT technológiákkal, a gépi tanulással és matematikai algoritmusokkal. A szakértő szerint az okos technológiákat – amiket naponta használunk, mint például az okostelefonok – sokkal céltudatosabban kéne használni az épületek energia-optimalizálására.

Peter Blaschek, a W & KREISEL Csoport Szoftver osztályának vezetője párhuzamot húzott az internet és az energiapiac fejlődése között. A szakértő úgy látja, hogy az energiaszektorban megosztó a piac, míg a környezet szabályozó. Ilyen tényezők játszottak szerepet az internet kifejlődésekor és elterjedésekor. Míg a telekommunikációs társaságok az infrastruktúrára alapozták a bevétel-termelést, erős versenyhelyzet alakult ki a más szektorokból kiemelkedő egyéb szolgáltatókkal. Hasonló jelenség tapasztalható az energia szektorban.

Björn Frittum-Lafer a Netz Niederösterreich GmbH-tól az energiafogyasztás jövőjéről beszélt és a „#mission2030” megvalósításáról Ausztriában. Az energia-terv szerint 2010 és 2030 között a fotovoltaikus termelés nyolcszorosára fog növekedni. Kulcsfontosságú, hogy a tárolórendszereket továbbfejlesszék. Szükség van az időszakos tárolásra, hogy a generált energiát akkor lehessen használni, amikor szükség van rá.

A TPA az élen az „Energy Tomorrow” konferenciával

A TPA az “Energy Tomorrow” rendezvénnyel ösztönzi a nyilvános vitákat az energia forradalmával és annak megvalósításával kapcsolatban. Mint az egyik vezető adótanácsadó és könyvvizsgáló társaság Ausztriában és a többi közép- és délkelet-európai országban, a TPA Csoport iparágakra szakosodott tudással és sokéves tapasztalattal rendelkezik, mely lehetővé teszi, hogy támogassa a jelenlegi és jövőbeli fejlesztéseket az energia üzleti szektorban.