Adóhírek 2017: adatszolgáltatási kötelezettség

15. március 2017 | Reading Time: 3 Min

A következőkben egy közeljövőben bekövetkező fontos, minden áfa alanyt érintő változásról tájékoztatjuk Önöket:

Sajnos fontos részletszabályok még mindig nem ismertek, de nagy vonalakban a következőkre kell felkészülni:

  • A magyar általános forgalmi adóalanyoknak  2017.07.01.-től  a 100.000 Ft-t (kb. 320 Eurót) elérő vagy meghaladó fizetendő áfát tartalmazó számlázó programmal kiállított számla adatairól a számlázó programnak valós időben elektronikus úton adatokat kell szolgáltatni az adóhivatalnak.  Amennyiben ezeket a számlákat módosítják vagy érvénytelenítik akkor arról is adatot kell szolgáltatni. Pontosan milyen formában és milyen adatokról kell adatot szolgáltatni az még egy később megjelenő jogszabály fogja meghatározni.

–   A magyar általános forgalmi adóalanyoknak  2017.07.01-től a 100.000 Ft-t ( kb. 320 Eurót) elérő vagy meghaladó fizetendő áfát tartalmazó nyomdai úton előállított nyomtatvány használatával kiállított számla adatairól számlánként az esedékes áfa bevallásban adatokat kell szolgáltatni az adóhivatalnak.   Számlánként be kell jelenteni a vevő adószámát, a fizetendő áfát annak az alapját a számla sorszámát, valamint a teljesítés időpontját.

A hatályos magyar jogszabályok szerint számla a fentiektől eltérő módon nem állítható ki. Az új szabályok alapján a magyar adóhivatal minden egyes 100.000 Ft fizetendő adót tartalmazó számláról rövid időn belül egészen pontos információval fog rendelkezni. Abból a célból, hogy az adóhivatal a fizetendő áfára vonatkozó adatokat a visszaigényelhető áfákra vonatkoztatva ellenőrizni tudja:

  • A magyar általános forgalmi adóalanyoknak  2017.07.01-től a 100.000 Ft-t ( kb. 320 Eurót) elérő vagy meghaladó előzetes áfát tartalmazó bejövő számla adatairól számlánként az esedékes áfa bevallásban adatokat kell szolgáltatni az adóhivatalnak.   Számlánként be kell jelenteni a szállító adószámát, a levonható áfát annak az alapját a számla sorszámát, valamint a teljesítés időpontját.
  • A magyar általános forgalmi adóalanyoknak  2017.07.01-től amennyiben egy szállítótól de több számla alapján érik el  100.000 Ft-t ( kb. 320 Eurót) elérő vagy meghaladó előzetes áfát egy időszaki áfa bevallásban akkor a szállító adatairól az esedékes áfa bevallásban adatokat kell szolgáltatni az adóhivatalnak.   Be kell jelenteni a szállító adószámát, és a levonható áfát.

A módosított és érvénytelenítet számlákról is nyilatkozni kell a fentieknek megfelelően.

A fenti rendkívül szigorú  jogszabályváltozások nagyon komoly adminisztrációs és egyeztetési kötelezettséget rónak a számlákat kibocsájtó adóalanyokra és a könyvelőkre. Azonnal problémás lehet pl. egy olyan eset , hogy a számlázással megbízott kiállítja a számlát, az elektronikus úton azonnal bekerül az adóhivatal rendszerébe ezáltal az adóhivatal „ látja” az adóalany összes időszaki fizetendő áfáját viszont a könyvelőhöz véletlenül csak később kerül az adott időszakra vonatkozó összes számla néhány utolsó számlája, így az az adott időszaki adóbevallásban azok még nem kerülnek bevallásra. A bejövő számlákról történő adatszolgáltatás küszöbének rendkívül alacsony összegben történő meghatározása is komoly adminisztrációs teherrel fog járni.

Az adatszolgáltatás elmulasztása ill. nem helyes teljesítése komoly összegű bírságokat von maga után.

Ez az anyag csak egy általános tájékoztatásként szolgál a bekövetkező változásokról. Ahhoz hogy milyen lépések szükségesek ahhoz, hogy a fenti változásoknak az Ön cége megfelelő módon tudjon megfelelni,  kérjük egyedileg forduljon hozzánk.