Társasági adó : Legfontosabb adótörvény változások 2014-től

12. december 2013 | Reading Time: 2 Min

2014. január 1-től az adófizetőknek ismét számos változást kell figyelembe venniük üzleti kalkulációik során.

Ebben a hírlevélben a véleményünk szerint a napi gyakorlatban legfontosabb változásokat mutatjuk be.

Társasági adóBejelentett részesedés

A jelenlegi szabályozás szerint, ha az adózó egy másik társaságban legalább 30%-os részesedést szerez, a szerzést választása alapján 60 napon belül bejelenti az adóhatóságnak (bejelentett részesedés), akkor legalább egy éves folyamatos tartás után, a részesedés értékesítésből származó nyereség (veszteség) mentes a társasági adó alól (adójogilag nem elismert ráfordítás). 2014-től a fenti lehetőség már a legalább 10%-os részesedésszerzéstől fennáll, a bejelentésre pedig 75 nap áll rendelkezésre.

Ingatlannal rendelkező társaság

Ha a külföldi tulajdonos (amennyiben nincs kettős adóztatási egyezmény az illetősége szerinti állam és Magyarország között, vagy az egyezmény az adóztatást Magyarország számára lehetővé teszi) értékesíti részesedését az ingatlannal rendelkező magyar társaságban, akkor a részesedés értékesítés nyeresége után 19% társasági adót kell fizetnie. A jelenlegi szabályozás szerint a fenti adókötelezettség azoknak a magyar ingatlannal rendelkező társaságoknak az esetében áll fenn, melyeknél az ingatlan piaci értéke meghaladja az összes eszköze 75%-át. A módosítás alapján 2014-től az ingatlan piaci értéke helyett a könyv szerinti értékét kell vizsgálni.

Reprezentációs költségek elismerése

Ha az adózó az üzleti, hivatali, szakmai esemény keretében vesz igénybe éttermi szolgáltatást, és azt bankkártyával fizeti, akkor az elismert költségnek minősül.

Hírlevel

 

legfontosabb_adotorveny_valtozasok_2014-tol_1_1.pdf